Добри практики при рапица в Ямболско

Въпреки сложната обстановка в страната, селскостопанския сектор продължава да функционира, макар и в по-затегнат режим.

Експертите на Тимак Агро са на линия за консултации и препоръки, въпреки тежката агро-климатична обстановка и са готови да предложат своя дългогодишен опит в подхранването на растенията.

На поле с рапица, в района на Генерал Тошево, Ямболско, под зоркото наблюдение на колегата Агроном Търговски консултант за района – Делчо Делчев, е приложена цялостна технология, която включва гранулирани торове и биостимулатори.

При сеитбата, в края на септември миналата година със сеялката е приложен Duofertil TOP 38, в доза 8 кг/дка. По този начин, културата е обезпечена с необходимото количество фосфор, азот и микроелементи. Благодарение на изцяло защитения фосфор в патента TOP-PHOS, е постигнато подобряване на мобилността на хранителните елементи и кореновата стимулация на растенията.

Месец по-късно, след поникването на рапицата, е осъществено първото пръскане с коренов биостимулатор Fertiactyl Trium.

Поради късната сеитба, есенното засушаване и късното поникване на рапицата, седмица по-късно е направено второ пръскане с Fertiactyl Trium. Общото количество приложен биостимулатор е 250 мл/дка.

Благодарение на комплекса FERTIACTYL в биостимулатора, се подобрява нормалното вкореняване и развитие на кореновата система, повишава се студоустойчивостта и усвояването на хранителните елементи. В резултат, въпреки последвалото януарско засушаване, рапицата на това поле се е развила добре, без поражения или забавяне в развитието.

На снимката от 20.03.2020, се вижда мощната коренова система, която културата е развила, оптимално сгъстения посев, силно разклонените стъбла и повече на брой листа, което е предпоставка за по-висок добив и качество на продукцията.