Експертите съветват, бр.26, април 2021

Експертите съветват, бр.26, април 2021

Приложение на листни и коренови биостимулатори при пролетници:

Вече няколко поредни години, Тимак Агро България изпитва коренови и листни биостимулатори на опитно поле в АУ Пловдив. Целта е да споделим натрупания опит в годините със земеделските производители. На това поле изпитваме разнообразни варианти на извънкореново подхранване на царевица и слънчоглед, като идентифицираме употребата на конкретни биостимулатори в отделните фенофази на културите и в различни дози. Това е от изключителна важност за оптимизиране разходите на декар, както и за внасянето на активните съставки, когато културата е най-отзивчива.

Сеитбата слънчогледа предхожда тази на царевицата и е важно да се подчертае, че тази култура предпочита по-скоро фосфоро-калиево торене, отколкото обилно азотно торене.

Царевицата също има проблеми при някои почвено-климатични условия. При карбонатни почви с високо pH, високо количество на активни карбонати в повърхностния почвен слой, често се наблюдава недостиг на цинк и манган. Ето защо има нужда от листно подхранване: попълване на запасите от почвата в периода на ускорен растеж и развитие (фаза 5-6-ти лист до 10-ти и начало на изметляване) чрез листно внасяне на биостимулатори.

Повече за ползите и ефективността от приложението на биостимулатори при пролетници, можете да прочетете в съвместната ни рубрика с Nivabg.com или разгледайте месечния бюлетин в дясно