ТИМАК АГРО УЧАСТВА В ПРОЕКТА „ЦАРЕВИЦАТА – ЦАРИЦА НА ПОЛЯТА“

Проектът „Царевицата – царица на полята“ се провежда вече 11 години като съвместна партньорска платформа на водещи фирми от агросектора. През 2021 г. се осъществява под формата на демонстрационни опити под ръководството на проф. д-р Тоньо Тонев (АУ Пловдив), в землището на фирма „Братя Райчеви“ ООД – с. Крумово, обл. Пловдив. Партньори са големите семенарски брандове Пионер (Кортева) и Декалб (Байер) с най-високодобивните си късни хибриди. Подхранването – площно и по време на сеитбата е поверено на Тимак Агро. Тук се очакват рекордни добиви – от 1800 до над 2000 кг/дка при поливни условия и оптимални норми за хранене и опазване на културата.

Технологията на ТИМАК АГРО накратко:

Ивайло Миланов, мениджър Бизнес развитие: „Любезните домакини братя Райчеви тази година извеждат изключително мащабно демо поле с различни видове хибриди при поливни условия. Участието на Тимак Агро България в проекта се изразява в прилагането на цялостна технология за торене на обща площ от близо 200 дка и 28 царевични хибрида, с голям потенциал за значително  повишаване на добива. Заложени са 9000 семена на декар. Тук избрахме интензивна технология, защото когато можем да контролираме климата, т.е. да се прави един микроклимат, тогава културата носи и на по-голяма инвестиция. Основната ни схема е 1:1 с лек превес на фосфора, т.е. 10 кг активно вещество на декар и почти 10 кг азот (80% амониев и 20% нитратен). Технологията е 20 кг площно, разхвърляно с торачката.“

NP формулацията със съдържание на сяра и микроелементи Duofertil TOP 38 е подбрана с цел добър старт в реда на царевицата. Заедно със сеитбата е заложено 8-10 кг концентриран внос в браздата на семето. Отделно има и разпръснато количество, защото култури с брадеста коренова система като царевицата, се развиват не само вертикално, а и в самите междуредия. По този начин – разхвърлян предсеитбено площно, продуктът дава възможност на царевицата да се изхранва и със страничните си адвентивни корени.

На по-късен етап, във фенофаза 3-4 лист, е предвидено използването на продукт от гамата FertiactylFertiactyl Trium. Това са коренови биостимулатори, с които целим да стимулираме кореновата система. В случай на температурни амплитуди и стрес, започва полилавяване, забавяне в растежа и развитието. Ако има такива условия, целта е да форсираме царевицата, ккто и да развие по-добра коренова система, за да се възползваме от цялата храна, която сме подали като основно хранене.

Във фенофаза 5-6ти лист е предвиден 15 кг азотно подхранване със Sulfammo 25 NPRO (25:27 съотношение азот:сяра и 4% магнезий). На по-късен етап, фенофаза 7-8-ми лист ще бъде приложен Fertileader Axis от гама вегетационни биостимулатори на Тимак Агро България. Целта е да се подсигури вторият етап на царевичната култура, с микроелементи цинк и манган, които стимулират физиологичните процеси в растението.

По този начин затваряме цялостната технология по отношение на ключови макро- и микроелементи – фосфор, азот, цинк и манган, на гранулирани и листни биостимулатори. Така ще се стараем да използваме потенциала на царевицата, който е неограничен.  

А ето и експертното мнение на проф. ТоньоТонев:

„Към днешна дата – 26 април, леко закъсняхме със сеитбата на царевицата, но мисля, че това във всички случаи може да бъде компенсирано с едно по-добро гледане и да стигнем до желаните резултати. 

Желанието на всички нас е да даваме пример, като постигаме все по-добри агрономически и икономически резултати от царевичното производство. Надявам се, при благоприятни агро-метеорологични условия и с общи усилия на компаниите участници в проекта „Царевицата – царица на полята“, както и на нашите коректни и любезни домакини, през 2021 година да докажем по безспорен начин, че потенциалът на тази култура е по-голям от най-добрите резултати постигани досега у нас. За реализиране на очакваните високи добиви ще залагаме на оптимизиране на основните фактори на добива – водния, хранителния, въздушния и светлинния режим, както и на потенциала на всеки от изпитваните хибриди.“

В конкретния случай Тимак Агро предлага макроторене, основно фосфорно – в периода преди сеитба, по време на (фосфорно и азотно торене) и през вегетацията гарантирани 2 подхранвания, заедно с двете култивирания. С двете вегетационни обработки практически се подобрява и водно-въздушния режим в зоната на коренообитаемия слой на културата, така че факторите на добива могат и реално ще бъдат балансирани, за да получим рекордни резултати.

Амбициите за добив на това поле са за над 1800 кг!